Varför det kanske inte är nödvändigt att renovera ditt badrum

Det råder en stor renoveringshysteri i Sverige idag – medelklassen har det ekonomiskt sätt väldigt bra i vårt avlånga land och det gör att man kanske renoverar ett och annat badrum lite för ofta. Jag menar: är det verkligen nödvändigt att byta kakel vart femte år? I genomsnitt håller kakel i 20 år utan några som helst problem – och bara för att man har råd med någonting måste man verkligen köpa det? Det är inte bara monetär ekonomi som är viktiga utan även miljömässig ekonomi.

Hur ser ditt miljö-konto ut?

Hur mycket naturresurser bränner du på ett år? Skulle du kunna minska ditt utsläpp av allt du gör? Hur många bilar har ni? Hur ofta reser ni utomlands? Hur mycket kött äter ni? Det finns många sätt att minska sitt utsläpp och det skulle göra stor skillnad om medelklassen blev mer medveten om sina utsläpp och vad det kostar miljömässigt att exempelvis genomföra en badrumsrenovering. Ibland är det självfallet rätt läge att utföra en badrumsrenovering men jag tror att man skulle kunna undvika det i väldigt många fall – det kanske skulle räcka att göra några mindre justeringar med badrumsrenovering i stockholm och fräscha upp badrummet på annat sätt. Att ha en något återhållsam mentalitet när det kommer till badrumsrenovering skulle göra kanske en väsentlig skillnad i hur kommande generationer kommer att kunna njuta av livet här på jorden.

Det är skarpt läge

Vår ekonomi är baserad på konstant tillväxt och den filosofin grundades i en tid då vi trodde att det fanns oändligt med naturresurser – nu har vi kommit underfund med att vi inte kan exploatera jordens resurser till oändlighet och mycket börjar faktiskt ta slut, ändå har vi kvar samma mentalitet i ekonomin. Alla företag skall ha ökat omsättning och vinst vid bokslutet annars sparkas VD:n och man anser att året var ett dåligt år.

En badrumsrenovering kostar mycket

Och även om man har monetära medel att betala med tycker jag att det är en medmänsklig skyldighet att se över sin miljöpåverkan innan man utför en relativt onödig badrumsrenovering. Går det verkligen inte att använda badrummet som det är? Krävs det en badrumsrenovering för att du skall känna dig lycklig? Ja då kanske det skulle vara smartare att spendera pengarna hos en terapeut eller psykolog istället (som inte har alls samma miljöpåverkan men troligen kommer att leda till större lycka).