Tryckare är ett yrke som även går under namnet maskinoperatör eller printoperatör. Det är dessa personer som har ansvar för tryckpressar på ett eller annat sätt. Därmed är det främst på ett tryckeri som en tryckare jobbar. Det kan vara ett tryckeri för trycksaker så som reklam och tidningar likväl som industriellt tryckeri.
Arbetsuppgifter
Likt hur en maskinoperatör ser till att maskinerna fungerar som de ska så jobbar en tryckare med att serva, underhålla och sköta en tryckpress. Det handlar om att ha kunskapen som krävs för att trycket ska bli i den kvalité som efterfrågas av kunden och kunna anpassa tryckpressen till olika behov.
Att jobba på tryckeri idag är däremot långt från samma jobb som att jobba på tryckeri förr i tiden. Då var det ett hantverk att vara tryckare. Idag behövs visserligen fortfarande god kunskap men man jobbar inte lika mycket med själva maskinen då det mesta är digitaliserat och datorstyrt. Däremot kvarstår uppgifterna att underhålla tryckpressen och sköta enklare service.
Utbilda sig till tryckare
Tryckeriutbildningar hittas ofta inom olika yrkeshögskolor. Första steget kan vara att välja gymnasium med industriell inriktning. Men det kan även vara möjligt att komma in på dessa yrkeshögskolor utan denna utbildningsbakgrund.
Söker du nytt jobb kan det därmed vara värt att kontakta den lokala arbetsförmedlingen och höra efter om några kurser genomförs för tryckeri. Om inte annat så har de kontakter med skolor och andra utbildningsvägar som de därmed kan tipsa om.
Lön
Via statistik från SCB anges den genomsnittliga lönen för en tryckare vara på 29 000 kr. Detta presenteras på framtid.se vilket en webbportal som presentar olika yrken och dess utveckling i Sverige. Lönen kan självklart variera kraftigt beroende på var i landet man jobbar, vilken utbildning man har samt erfarenhet. Har ett tryckeri stor brist på personal kan de exempelvis erbjuda högre lön för att locka till sig ny personal hos https://inknart.se. Är det låg arbetsbrist kan lönerna däremot pressas nedåt.
Stor förändring i branschen
Digitaliseringen har minst sagt vänt upp och ner på branschen. Ett tryckeri får ”konkurrens” från en rad olika digitala medier och möjligheter att synas. Ett exempel är hur tidningarna förflyttar sig till internet. Ett annat är de klassiska stora posters som monsteras på busshållplatser. På en del hållplatser har dessa ersatts med digitala skyltar som därmed kan ändras utan att man behöver åka ut till dem.
Fördelen med att anlita ett tryckeri för olika trycksaker, mot att ha allt digitalt, är fortfarande det ekonomiska. Att installera digitala lösningar kostar betydligt mer än att sätta upp affischer och rollers. Men självklart har branschen fått anpassa sig och vissa produkter fasas ut till förmån för andra.
Man kan även se att tryckeri allt mer siktar in sig på diversifierade områden. Detta genom att samarbeta med företag och hjälpa till med kundklubbar och riktad reklam. Samtidigt är det bara att titta sig runt i samhället för att inse att det papperslösa samhället är otroligt långt bort. Dessutom är bristen hög på tryckare. Ett yrke som än så länge lever vidare – om än i annan form.