Fakturabelåning – Så fungerar det

Factoring är ett samlingsbegrepp för olika sätt att frigöra kapital genom att sälja eller belåna fakturor. Med fakturabelåning skapas lägre kostnader då du som företagare alltid äger denna fordran. Ett smidigt sätt att snabbt få fakturan betald. Detta mot en mindre avgift.

Så fungerar det

Driver du ett företag kan fakturabelåning vara ett prisvärt sätt att snabbt frigöra kapital. Efter att ett avtal skrivits med ett finansbolag som erbjuder factoring kan belåning ske på de fakturor som man önskar. Man måste alltså inte belåna samtliga fakturor bara för att ett avtal finns om factoring.

Vid belåning betalas större delen av fakturabeloppet ut varpå finansbolaget sedan har ansvar för att försöka få in skulden. Om den inte betalas kan exempelvis påminnelser och inkasso användas.

Blir däremot inte skulden betald kommer kreditförlusten hamna på det företag som belånat sina fakturor. Detta utifrån att de enbart belånats och att man därmed fortfarande äger fakturorna under hela processen.

 

Skillnaden mot fakturaköp

Det är framförallt på två punkter som fakturabelåning skiljer sig på mot fakturaköp. Detta förutsatt att man menar fakturaköp utan rätten till regress (återköp).

Den första skillnaden är risken. Vid belåning ligger risken kvar hos företaget som belånar fakturan. Därmed hålls priset nere.

Den andra skillnaden är utbetalat belopp. Vid belåning är det exempelvis vanligt att 50 – 90% av beloppet betalas ut direkt när fakturan skickas. När sedan kunden betalar betalas resterande belopp ut (efter avgifter är dragna). Det kan ställas med fakturaköp där hela beloppet (efter avgifter) betalas på en gång.

 

Fördelen med fakturabelåning

Som företagare är det viktigt att välja passande tjänst inom factoring. För vissa är det bättre att sälja fakturorna medan det för andra är bättre att belåna dem.

  • Lägre avgift

Eftersom du som företagare fortfarande äger fordran är det även du som tar den ekonomiska risken. Belåningen innebär enbart att finansbolaget tar över fordran under en viss period. Däremot tar de ingen ekonomisk risk. Skulle fakturan inte bli betald är det ditt företag som får ”ta smällen”.

I och med att risken är lägre kan även kostnaden hållas nere. Det blir därmed ett billigt sätt att förbättra likviditeten. Men någon säkerhet gällande att fakturorna verkligen blir betalda ges inte.

  • Du slipper all administration

Det är du som företagare som skapar de fakturor som skickas ut till kunderna. Däremot framgår det på dessa att finansbolaget har rätten att driva in fordran. På detta sätt slipper du alltså all administration kring påminnelser och inkasso.

  • Kundkontakt

Oavsett om fakturabelåning eller andra tjänster inom factoring väljs så finns en fördel att finansbolaget tar hand om kontakten med kunderna. Det är till detta företag som kunderna ska vända sig vid frågor kring skulden eller om exempelvis en avbetalningsplan önskas.

Vilka erbjuder fakturabelåning?

De flesta finansbolag som erbjuder factoring har fakturabelåning som en av de tjänster som erbjuds. Är det första gången du vill belåna eller sälja fakturor bör du först diskutera olika lösningar inom factoring. Vilken tjänst som passar bäst beror bland annat på hur snabbt du vill ha pengarna, hur stor summa av fakturan som ska betalas ut och vilken risknivå du vill ha.