Hur är det att jobba som fastighetsförvaltare?

Funderar du på att jobba med fastighetsförvaltning? Många tycker att det är ett omväxlande och roligt yrke, dessutom med lön som efter några år i yrket kan hamna över genomsnittet. Därtill är det en kompetens som efterfrågas, och den som är erfaren bör inte ha några större problem att hitta ett bra arbete. Det finns många arbetsgivare runt om i landet, och inte bara i storstäderna.

Men hur är det egentligen att jobba med fastighetsförvaltning? Och vad krävs för att få ett jobb?

Mycket ansvar

Vilka kravspecifikationer som finns varierar givetvis. När vi tittar på en annons som ligger ute på en jobbportal, så utannonseras en anställning för den som vill arbeta med fastighetsförvaltning i nära ”samarbete med såväl kund som medarbetare”. Rollen går ut på att ha ett affärsmässigt ansvar för delar av kundkontrakt, och ett ansvar för att det arbete som bedrivs, bedrivs i enlighet med gällande avtal. Dessutom finns en leveransstrategi för fastighetsförvaltning stockholm och en speciell arbetsmetodik att förhålla sig till och att arbeta efter.

Rent konkret innebär tjänsten att den sökande kommer att syssla med investeringskalkyler, hyresberäkningar, driftnetto, projektledning och besiktningar. Du har ett stort eget ansvar över ditt område, vilket är vanligt att man har som fastighetsförvaltare. Det här mäts i omsättning och resultat och ofta får man även i hög grad vara delaktig i prognos- och budgetarbete.

Vilka kompetenser krävs? Är utbildning nödvändigt?

Den tjänst som vi tittar på kräver en eftergymnasial utbildning med inriktning mot fastighetsförvaltning. Vidare vill de att man ska ha god ekonomisk förståelse, så kurser i detta kan säkerligen vara en god merit. De vill även att den sökande ska ha kunskaper i ABT, LOU, AB och AFF.

Vanligt är också att arbetsgivare önskar att den sökande ska ha erfarenhet av att leda. Som fastighetsförvaltare arbetar man ofta just i en ledande roll, och det är bra att vara duktig på planering och samordning. Detta för att hela organisationen ska kunna göras mer effektiv.

Personliga egenskaper

Det som arbetsgivare värdesätter är bland annat affärsmässighet och driv, samt ett intresse för att utveckla tjänster tillsammans med kunderna. Andra egenskaper som brukar värderas högt är bland annat kreativitet och nyfikenhet. Arbetet som fastighetsförvaltare kan vara ganska fritt, och det finns ingen bestämd mall som hela tiden talar om hur man ska agera. Därför är det bra om man kan vara självgående och ta olika beslut på egen hand.

Lön

En tjänst vi tittar på, som samlar löneuppgifter från olika yrkesgrupper runt om i landet, konstaterar att fastighetsförvaltare har en medellön på strax över 34 000 kronor, och en medianlön som ligger strax under samma siffra. Totalt är det 420 referenser från olika platser i landet som tjänsten har löneuppgifter till. Den sammanställda statistiken visar vissa skillnader i löner beroende på län. I Uppsala gäller till exempel medellönen 36 700 kronor, med medelåldern 45 och snitterfarenheten 14 år. I Norrbotten, där man har liknande erfarenhet och ålder, ligger medellönen istället på nästan 38 000 kronor. På Gotland däremot, ligger medellönen för fastighetsförvaltning på under 20 000 kronor, där medelåldern är 41 och snitterfarenheten är 20 år.