Tryckeri och dess historia

Boktryckarkonsten har minst sagt revolutionerat sättet att se på information. Idag ser vi det som en självklarhet samtidigt som allt mer information digitaliseras. Men ser man historiskt är tryckkonsten ett stort demokratiskt steg framåt. Ett steg mot dagens moderna tryckeri.

Man brukar säga att Johan Gutenberg är förfadern till dagens boktryckarkonst. Han kombinerade kunskap och teknik från flera olika håll och skapade därmed möjligheten till en smidig tryckkonst. Han tryckte bland annat Mazarinbibeln 1454 vilket ses som en revolution inom tryckkonstens historia. Att jobba på tryckeri blev snart ett vanligare yrke när tekniken spred sig och fler insåg dess fördelar.

De första pressarna kallades för Digelpressar hade en långsam utveckling och det dröjde nästan 150 år innan någon större förändring kunde genomföras. Kunskapen kom från Holland och innebar att kapaciteten samt pressens noggrannhet ökade avsevärt.

På 1700-talet uppfann man tekniken som möjliggjorde färgtryck och under 1800-talets industrialism ökade produktionen och automatiseringen. Nu började man jobba med cylinderpressar (vilket även dagens tryckeri göteborg har även om de är mer moderna) och kunde tillföra trycksvärta helt automatiskt.

Kapaciteten, snabbheten och enkelheten förbättrades avsevärt under slutet av 1700-talet och in på 1800-talet. Under denna tid fick exempelvis tryckeri göteborg rotationspressar vilka kunde pressa två sidor på en och samma gång. The Times (tidningen i England) lät trycka sina tidningar med denna teknik år 1869. På detta sätt kunde de i sitt tryckeri i Göteborg trycka 12 000 ark (dubbelsidiga) varje timme. Med snabb produktion skapade nya möjligheter att trycka nyhetstidningar i större upplagor och på kortare tid.

När nu kapaciteten fanns började flera tidningar att växa fram. Även i Sverige har flera tidningar en historia som sträcker sig bak till mitten eller slutet av 1800-talet. Här kan exempelvis Norrbotten-Kuriren nämnas från 1861.

En maskin som underlättade arbetet ytterligare för företagen var linotypemaskinen. Man använda i detta fall ett tangentbord för att ange vad som skulle tryckas. Därefter kunde maskinen gjuta ihop dessa ord på rad. På detta sätt behövde man inte själv ändra bokstäverna för hand.

Ännu ett stort steg togs på 1900-talet. Detta främst med off-set maskiner (som hittas hos många av dagens tryckerier) samt fotosättningsmaskinen. När sedan datorn och internet gjorde intrång skapades en ny revolutionerande våg genom tryckbranschen. read more

Jobba på tryckeri

Tryckare är ett yrke som även går under namnet maskinoperatör eller printoperatör. Det är dessa personer som har ansvar för tryckpressar på ett eller annat sätt. Därmed är det främst på ett tryckeri som en tryckare jobbar. Det kan vara ett tryckeri för trycksaker så som reklam och tidningar likväl som industriellt tryckeri.

Arbetsuppgifter

Likt hur en maskinoperatör ser till att maskinerna fungerar som de ska så jobbar en tryckare med att serva, underhålla och sköta en tryckpress. Det handlar om att ha kunskapen som krävs för att trycket ska bli i den kvalité som efterfrågas av kunden och kunna anpassa tryckpressen till olika behov.

Att jobba på tryckeri idag är däremot långt från samma jobb som att jobba på tryckeri förr i tiden. Då var det ett hantverk att vara tryckare. Idag behövs visserligen fortfarande god kunskap men man jobbar inte lika mycket med själva maskinen då det mesta är digitaliserat och datorstyrt. Däremot kvarstår uppgifterna att underhålla tryckpressen och sköta enklare service.

Utbilda sig till tryckare

Tryckeriutbildningar hittas ofta inom olika yrkeshögskolor. Första steget kan vara att välja gymnasium med industriell inriktning. Men det kan även vara möjligt att komma in på dessa yrkeshögskolor utan denna utbildningsbakgrund.

Söker du nytt jobb kan det därmed vara värt att kontakta den lokala arbetsförmedlingen och höra efter om några kurser genomförs för tryckeri. Om inte annat så har de kontakter med skolor och andra utbildningsvägar som de därmed kan tipsa om.

Lön

Via statistik från SCB anges den genomsnittliga lönen för en tryckare vara på 29 000 kr. Detta presenteras på framtid.se vilket en webbportal som presentar olika yrken och dess utveckling i Sverige. Lönen kan självklart variera kraftigt beroende på var i landet man jobbar, vilken utbildning man har samt erfarenhet. Har ett tryckeri stor brist på personal kan de exempelvis erbjuda högre lön för att locka till sig ny personal hos https://inknart.se. Är det låg arbetsbrist kan lönerna däremot pressas nedåt.

Stor förändring i branschen

Digitaliseringen har minst sagt vänt upp och ner på branschen. Ett tryckeri får ”konkurrens” från en rad olika digitala medier och möjligheter att synas. Ett exempel är hur tidningarna förflyttar sig till internet. Ett annat är de klassiska stora posters som monsteras på busshållplatser. På en del hållplatser har dessa ersatts med digitala skyltar som därmed kan ändras utan att man behöver åka ut till dem. read more